Jacqueline Maschino: ernstig slechthorend

Ik ben Jacqueline Maschino. Voorheen manager en directeur. Thans slechts nog geschikt als koekjesinpakker of typemiep. Althans, als ik het UWV moet geloven.

Zie je, ik ben ernstig slechthorend. Al vanaf mijn geboorte. De laatste 10 jaar ging mijn gehoor nóg verder achteruit. Ik werd praktisch doof. Daardoor kon ik uiteindelijk mijn functie niet meer uitvoeren.

Dit is mijn verhaal. In het kort. Over hoe mijn beperking leidde tot een scherpe visie op inclusief ondernemen.

(Wil je alleen weten wat ik voor je kan betekenen? Klik dan door naar mijn diensten.)

‘Volledig en duurzaam arbeidsongeschikt’

Toen ik moest stoppen met werken, onderzochten ze bij het UWV wat ik nog wél kon. Ik werd beoordeeld op mijn ‘functionele mogelijkheden’. Maar dat werd een lijst met wat ik vooral níet meer kon.

De lijst werd netjes ingevoerd op de computer. Het systeem maakte een kille berekening. En spuwde zakelijk het oordeel uit:

Ik was alleen nog geschikt voor productiewerk of licht administratief werk. Communicatief werk werd uitgesloten. Waarin ik potverdorie altijd excelleerde ondanks mijn slechthorendheid.

Niet lang daarna kwam het definitieve eindoordeel: ‘volledig en duurzaam arbeidsongeschikt’. Anders gezegd: ‘blijft u maar lekker op de bank zitten’.

Opeens wás ik mijn beperking

Het was vreselijk. Ik geloofde nog in mijzelf. Maar iedereen om mij heen benoemde alleen nog maar wat ik niet meer kon. Opeens wás ik mijn beperking.

Ik was er even van overtuigd dat mijn mogelijkheden inderdaad nihil waren. Voor mijn gevoel was ik afgeschreven.

Totdat ik besloot een loopbaantraject te volgen. Dankzij de mensen die mij begeleidden, herontdekte ik mijn talenten. Zo ontstonden nieuwe kansen.

Inspirerende persoonlijkheid

In 2013 kwam er een prachtig project op mijn pad: de Raad van Anders van Microsoft. Zij stelden goede vragen die alles te maken hebben met inclusief ondernemen:

  • Is onze organisatie geschikt voor mensen met een arbeidshandicap?
  • Zo ja, waar ligt dat aan?
  • Zo nee, wat is daarvoor nodig?

Ik maakte als ervaringsdeskundige deel uit van de projectgroep. Ik liet veel van mezelf zien. Stelde me open en kwetsbaar op. En maakte de organisatie deelgenoot van mijn ervaringen en observaties.

De impact was groot: ik wist de organisatie te raken. Mede daardoor verschoof hun focus: van beperkingen naar talent.

Alleen maar mogelijkheden

Door het project van Microsoft werd het ook mij opeens kraakhelder:

Hoezo al die focus op wat mensen niet meer kunnen? Hoe zit het met talenten? Wat mensen nog wél kunnen bijdragen?

Waarom is het bedrijfsleven zo gefocust op functieomschrijving (hokje) waar met alle geweld mensen ingepast moeten worden?

Ik besefte dat het andersom zou moeten zijn: wat heeft een bedrijf aan talent nodig om te excelleren? Wie heeft dat talent?

Als je zó kijkt, zie je geen beperkingen meer. Alleen maar mogelijkheden. En dat is wat ík weer zag: een wereld van mogelijkheden voor mezelf.

Mijn talenten was ik nooit verloren

Mijn missie is nu inclusief ondernemen bij ieder bedrijf op de agenda te zetten. Zodat mensen met een arbeidsbeperking meer kansen krijgen. Maar wel op een wijze waar iedereen van profiteert.

Daarvoor zet ik al mijn kennis en ervaring als (verander)manager in. En daarnaast mijn persoonlijkheid die, zo merk ik keer op keer, mensen inspireert en motiveert.

Oftewel: ik zet mijn talenten in die ik nooit ben verloren, en die niet opeens waardeloos zijn omdat ik u toevallig moet aankijken om u te verstaan.

Jacqueline Maschino: spreker, consultant, expert in inclusief ondernemen

Wil jíj waardevol aan de slag met inclusief ondernemen? Dan wil ik niets liever dan met jou in gesprek raken.

Ik kan jou en je werknemers inspireren, adviseren en motiveren. Als spreker en consultant.

Neem contact op of maak gelijk een afspraak

"The only source of knowledge is experience"

- Albert Einstein -