Mijn diensten

Je wilt serieus aan de slag met inclusief ondernemen. Maar hoe? Hoe krijg je iedereen mee? Hoe borg je de verandering in de organisatie? Waar begin je?

Je kunt bij mij beginnen. Ik heb bijna 20 jaar ervaring met financieel management en verandermanagement, leiderschap en coaching. Bij grote bedrijven en beursgenoteerde ondernemingen.

Daarnaast ben ik ervaringsdeskundig in leven met een beperking: mijn slechthorendheid. Die zette me uiteindelijk op het pad van inclusief ondernemen. Met een scherpe, eigen visie op het onderwerp.

Nu geef ik organisaties die ‘iets’ willen met inclusie een vliegende (door)start. Als spreker en adviseur. Als inclusie-expert was ik al actief voor onder andere Microsoft, UWV, De Normaalste Zaak en het Congres voor Audidakt.

Jacqueline als spreker

Voor wie?

  • Voor bedrijven die door de participatiewetgeving op het spoor van inclusie zijn gezet. En nu onderzoeken hoe ze daaraan kunnen voldoen.
  • Voor ondernemers die geïnteresseerd zijn geraakt in inclusie. Doordat ze erover lazen. En/of mee in aanraking kwamen in hun omgeving.
  • Voor organisaties die het maximale uit hun mensen willen halen. Talenten willen benutten. Inzien dat de hele organisatie daar beter van wordt.

Ik heb over inclusief ondernemen gesproken bij onder andere uitgeverijen, bedrijven, opleidingsinstituten, adviesorganisaties en verenigingen/coalities die zich bezighouden met inclusie.

Naast bedrijven en organisaties spreek ik ook op congressen of andere grotere bijeenkomsten.

Wat krijg je precies als je me inhuurt als spreker?

In hoofdlijnen vertel ik wat inclusief ondernemen is. Waarom het zo belangrijk is. En vooral: wat het je oplevert.

Geen droog, theoretisch praatje. Nee: ik spreek vanuit mijn persoonlijke ervaringen. Iemand die zelf een beperking heeft, daardoor tegen muren opgelopen is, en daar dwars doorheen brak. Ervaringen waardoor ik een heel eigen visie heb ontwikkeld op inclusie.

De combinatie van eigen ervaring en eigen visie: die zorgen samen dat ik door velen gezien wordt als dé Nederlandse expert op het gebied van inclusief ondernemen.

Wat levert het op?

Allereerst bakkenvol inspiratie om aan de slag te gaan met inclusie. Een frisse, nieuwe kijk op het onderwerp. Daarnaast talloze handvatten om de eerste stappen te zetten.

Van tevoren spreken we de doelstellingen van de lezing af. Ik richt mijn verhaal dus op waar jullie naartoe willen.

Boek mij als spreker

Of het nu gaat om een hei- of inspiratiesessie met management of personeel, als onderdeel van een cultuurtraject of een thema zoals werknemerstevredenheid; mij maakt het niet uit.

Inclusief ondernemen verdient een vaste plek in iedere organisatie. Daarvan ben ik graag de aanjager.

Vraag een offerte aan (of download eerst mijn speakersheet)

Jacqueline als adviseur

Voor wie?

  • Bedrijven die openstaan voor inclusie. Die het willen onderzoeken, ermee willen experimenteren.
  • Adviesorganisaties die op dit gebied expertise missen.

Binnen bedrijven kan het gaan om bestuur, directie of het MT. Maar ook middle-managers die op hun eigen afdeling aandacht willen besteden aan inclusie. En voor medewerkers zelf, met óf zonder beperking.

Wat krijg je als je me inhuurt als adviseur?

Je haalt een ervaren (verander)manager in huis. Een consultant die inclusief ondernemen tot haar expertise heeft gemaakt. En die voor jou een adviestraject op maat verzorgt. Met als doel: ‘inclusief denken’ in de organisatie verankeren.

Direct de hele organisatie veranderen hoeft niet. We gaan eerst experimenteren, bijvoorbeeld op een afdeling. Dan wordt duidelijk hoe inclusie werkt. En zo ontstaat vanzelf het enthousiasme.

Samen onderzoeken we wat er binnen jouw organisatie nodig is om inclusief ondernemen in te brengen. Een vaste plek te geven.

En wat je vooral NIET krijgt: dikke adviesrapporten, een betweterig ‘zo moet je het doen’, waarna ik weer vertrek. Nee: ik duik de organisatie in, word er onderdeel van. Zorg voor verandering van binnenuit.

Ik werk met jouw mensen, die een schat aan kennis en ervaring hebben. Ik werk met jou en andere managers/leidinggevenden. En verander jullie kijk op leiderschap. Als het nodig is, ontwikkel ik hiervoor trainingen op maat of geef ik coaching.

Ik laat jullie anders naar mensen en ‘beperking’ kijken. Dat vergt een open houding. En de oprechte wil om te veranderen.

Wat levert het op?

Een organisatie die inclusie onderdeel van het DNA heeft gemaakt. Door meer en beter gebruik te maken van het aanwezige talent. Niet alleen van mensen met een beperking, maar van iedereen.

Daardoor verbetert de samenwerking. Want mensen hebben minder last van concurrentie: ze hebben immers elk hun eigen unieke talent waar aanspraak op gedaan wordt (in plaats van dat iedereen op basis van dezelfde functieprofielen en eisen wordt aangenomen).

Mensen die zo werken, vanuit hun talent, worden gelukkiger en presteren beter. In combinatie met betere samenwerking leidt dat tot meer innovatie in het bedrijf. Van inclusie wordt iedereen beter.

Stel mij aan als adviseur

Inclusief ondernemen kan veel betekenen voor jouw organisatie. Wat ik hierboven beschrijf, is slechts het topje van de ijsberg. Stel mij aan als adviseur, en ik laat het je zien.

Vraag een offerte aan

Waarom ik?

  • Bijna 20 jaar ervaring in (verander)management
  • 'Beperkt’ (bijna doof). Desondanks een goede luisteraar én communicatief talent
  • Gezien bovenstaande punten: op alle fronten ervaringsdeskundig

Als expert was ik al actief bij:

Mijn eigen methode: Cyclisch Ondernemen

Inclusief ondernemen vraagt een andere manier van denken en organiseren.

Mijn eigen methode, ‘Cyclisch Ondernemen’, geeft houvast bij dat anders – inclusief! – organiseren. Een methode die het denken vanuit functieprofielen (‘hokjesdenken’) loslaat. En in plaats daarvan mensen en hun talenten tot uitgangspunt maakt – beperkt of niet.

Zo benut jij optimaal aanwezig talent in je organisatie. En doen je medewerkers waar ze goed in zijn en plezier in hebben.

Maar let op: mensen blijven hun talenten ontwikkelen, blijven veranderen. Daar komt het cyclische vandaan: talenten blijven erkennen en dus blijven evalueren of iedereen doet wat bij hem/haar past.

Hieronder is mijn methode visueel gemaakt. Uiteraard behelst het model veel meer dan wat ik in de paar regels hierboven vertel. Ga met mij in zee, en ik zorg dat Cyclisch Ondernemen jouw nieuwe denkwijze over organiseren wordt.

Bereid je voor op de ‘war for talent’

We stevenen af op een schaarste aan getalenteerd personeel. Denk maar aan de dubbele vergrijzing en de groeiende economie.

We staan aan de vooravond van een ‘war for talent’. Als je de vijver waarin je vist niet vergroot, raak je economisch in de problemen. Daar ben ik van overtuigd! En ik niet alleen:

Niet veranderen, niet meegaan betekent de boot missen; je krijgt straks de grootste moeite belangrijke posities in te vullen.

Ga maar na: volgens het CBS is 18% van de mensen tussen de 15 en 65 jaar ‘beperkt’ of heeft een chronische ziekte. 1 op de 5! En die mensen hebben ondanks hun beperking enorm veel potentieel.

Weet jij dat potentieel bij deze groep straks aan te boren? Dan heb je een gigantische vijver om talenten uit te vissen. En je concurrentie? Precies: die vist achter het net!

Maar durf je wél nu te veranderen door inclusief te ondernemen en talent de ruimte te geven? Dan neem je een voorsprong op je concurrenten. En verbeter je je resultaten.

Bereid je voor op de toekomst. Heb jij het lef?

Vraag een offerte aan

"Not everything that is faced can be changed, but nothing can be changed until it is faced."

- James Baldwin -