Oma's wijsheid

In mijn vroege jeugd heb ik veel tijd doorgebracht bij wijlen mijn oma, vaak samen met neefjes en nichtjes. Op zaterdag stond een groot deel van mijn familie op de markt om groente en fruit te verkopen, en omdat zaterdag de drukste dag van de week was, was het voor de kleinkinderen altijd een drukke boel bij oma. Tenzij je oud genoeg was om mee te werken, wat ik op latere leeftijd ook deed.

Luisteren

Oma had altijd tijd voor ons, hoe druk ze ook was. Tijd om te luisteren, spelletjes te doen, muziek te maken, samen te lezen en samen voor de tv naar Lassie te kijken. Ze kookte altijd de lekkerste dingen voor ons en ze vertroetelde ons enorm, vooral met aandacht en liefde. Ik voelde me veilig bij haar, omdat ik helemaal mezelf kon zijn, daar kreeg ik alle ruimte voor. Oma luisterde ook veel naar ons, ze was er gewoon altijd.

Reflectie

Als ik iets meemaakte, klein of groot, dan moest ik dat altijd aan haar vertellen. Ook als er probleempjes waren, dan was zij de aangewezen persoon om dat mee te delen. En ondanks dat ze laag-geletterd was, kan ik me niemand herinneren in mijn omgeving die zo wijs was als zij. Ze had altijd wijze raad, maar nooit voordat ik zelf had nagedacht. Want dat moest ik altijd van haar. Zelf nadenken. Ze stelde vragen, en spoorde me daarmee onbewust aan tot reflectie.

Wijze uitspraken

Altijd had ze gezegdes bij de hand, en spreekwoorden. Geen ellenlange preken, maar korte uitspraken die vaak veel impact hadden. Ze sloeg ons ermee om de oren als er onderlinge ruzietjes waren, maar ze had ook mooie uitspraken op mooie momenten, of als we ergens niet uitkwamen. Legio spreekwoorden heb ik in mijn rugzakje die nog regelmatig in mijn gedachten terugkomen. “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”. Of “de aanhouder wint”; “de gulden middenweg kiezen”; “kan ik niet bestaat niet, en wil ik niet staat achter de deur” en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik moet altijd glimlachen als er weer eentje naar boven komt.

Liefde voor quotes

Het is dan ook door Oma dat ik een grote liefde heb ontwikkelt voor mooie quotes en citaten. De kiem is gezaaid door het veelvuldige gebruik van gezegdes waarme ze mij triggerde, motiveerde en inspireerde. Wijze raad die steeds voorbij kwam als het nodig was. En ook nu duiken de allermooiste quotes steeds op precies wanneer ze nodig zijn. En net als vroeger zetten ze me aan tot reflectie, tot overdenken, en tot onderzoeken. Ze nodigen me soms uit om zaken van een ander perspectief te bekijken. Ze houden me een spiegel voor. Veel van mijn keuzes en beslissingen op cruciale momenten in mijn volwassen leven kan ik koppelen aan quotes en gezegdes die precies op het goede moment voorbij kwamen, en vaak heel onverwachts.

Delen

Ik ben dankbaar voor de wijze lessen die ik heb geleerd dankzij al die wijze uitspraken. Dankboor voor de ontwikkeling die ik daardoor heb mogen doormaken. Dankbaar voor de veranderingen waartoe ze hebben geleid. Dat gun ik mijn klanten en mijn lezers ook. Laat je daarom inspireren door de mooie quotes op mijn website. Laat je inspireren tot een andere blik, voel je uitgenodigd om naar jezelf te kijken en naar je omgeving, en ruimte te maken voor verandering. Want verandering is nodig.

_______________________

Ontdek wat inclusief ondernemerschap voor jou kan betekenen, en hoe het jouw organisatie kan verbeteren. Je hoeft het niet groots aan te pakken, samen kunnen we klein beginnen. Met een inspiratiesessie kan ik in je organisatie meer vertellen over de achtergrond en de visie. Als aanjager kan ik je ondersteunen in het veranderproces in de organisatie, klein en groot.

In deze weblog zal ik regelmatig dingen met je delen over inclusief ondernemerschap, de ontwikkelingen in de maatschappij, en zal ik inspiratie met je delen. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen schrijf je dan in voor toekomstige weblogs en nieuwsbrieven via de knop in de rechterkolom.

Reacties

  1. 1

    Mark

    7 november 2016 00:25

Uw reactie

* Verplichte velden. E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. aan het laden