'Kan ik niet' bestaat niet...

Een van de grootste liefdes in mijn leven: wijlen mijn oma. Ze hield onvoorwaardelijk van mij en ik nog steeds van haar. Hoewel ik haar maar 11 jaar heb mogen meemaken, heeft ze veel voor mij betekend. En dat doet ze nog steeds. Nog steeds hoor ik haar stem en haar wijze uitspraken.

Ik kan alles

Zij was het ook die mij het geloof gaf dat ik alles kan. Als ik maar wil. “Kan-ik-niet bestaat niet”, zei ze dan, “en wil-ik-niet staat achter de deur”. Door haar leerde ik praten, door haar leerde ik ook luisteren, en genieten van muziek. En dat is niet vanzelfsprekend voor mij, omdat ik ernstig slechthorend ben geboren. In mijn eerste 5 levensjaren bleef dat onopgemerkt: men dacht dat ik een langzame ontwikkeling had. In die tijd was het mijn oma die er onbewust voor zorgde dat ik toch leerde praten. Ze deed geheel onbewust precies het goede: ze liet me kijken naar haar mond, steeds opnieuw, en voelen aan haar wangen als ik weer eens iets verkeerd uitsprak. Onbewust, maar vol liefde. Ik voel haar nog steeds.

Carrière stop & go

Dat geloof ‘ik kan alles’ heeft me ver gebracht. Ik maakte carrière als manager, specialiseerde me in verandermanagement en klom de virtuele ladder omhoog in het bedrijfsleven. Ik volgde studies en opleidingen en ontwikkelde mezelf. Toch heb ik die carrière in 2010 onderbroken, het pad dat ik volgde paste niet langer bij mij. Mijn gehoor verslechterde nog verder waardoor de lange vergaderingen in grote groepen zoveel energie gingen vragen dat ik niet meer kon bijtanken. Meer dan dertig uur overleg in een week vraagt meer dan 90 uur energie, naast het ‘gewone’ werk. Ik kon mijn functie niet meer opbrengen, en ik besloot op zoek te gaan naar een nieuwe bestemming.

Als willen niet meer genoeg is om te kunnen

Willen was niet meer genoeg om te kunnen wat ik altijd deed. En dat besef kwam hard aan. Ik belandde in de WIA en dat proces heeft een grote impact gehad op mij, mijn zelfvertrouwen en mijn geloof in mezelf. Even voelde het alsof mijn talenten niets meer waard waren, want ik werd door de maatschappij ‘afgeschreven’. Van het UWV mocht ik koekjes gaan inpakken in een koekjesfabriek, dat was toch niet echt wat ik in gedachten had met mijn talent. Het leek alsof die ene beperking al mijn talenten overschaduwde.

Ik ga de wereld veranderen

Toch hoorde ik in mijn achterhoofd het stemmetje van mijn oma nog. En na al mijn ervaringen en een periode van rouw wist ik: dit moet anders. Ik ga de wereld veranderen! Dit mag niet meer gebeuren. En dat was de aanloop naar mijn ondernemerschap. Het geloof in mezelf én in mijn talenten kwam terug en kreeg een heel prominente plek in mijn missie: iedereen heeft talent, en voor ieder talent is plek. Ook voor het mijne dus. Sterker nog, we hebben al het beschikbare talent nodig in Nederland.

Mag ik jouw ‘oma’ zijn?

Het was mijn oma die mij het gevoel gaf dat ik ertoe doe. Dat ik er mag zijn. Dat ik veel talenten heb, ook al zijn er dingen die ik niet goed kan. Ze heeft me geleerd om me daardoor niet te laten beperken. En dat is precies wat ik wil uitdragen met Inclusief Ondernemerschap. Iedereen doet ertoe, en iedereen heeft talent. En voor iedereen mag er ruimte zijn op de arbeidsmarkt, elk talent is bruikbaar. Al mijn ervaringen hebben me gebracht tot mijn huidige missie, mijn huidige bedrijf. Het was een mooie zoektocht en een mooie weg om tot hier te raken. Ik geloof erin. Ik geloof in mijn missie. Ik geloof in mezelf. Ik geloof in iedereen! Want iedereen heeft talent. Ik geloof ook in de noodzaak van verandering. En ik heb een oplossing. Dankzij oma. Mag ik jouw ‘oma’ zijn?
_______________________
Ontdek wat inclusief ondernemerschap voor jou kan betekenen, en hoe het jouw organisatie kan verbeteren. Je hoeft het niet groots aan te pakken, samen kunnen we klein beginnen. Met een inspiratiesessie kan ik in je organisatie meer vertellen over de achtergrond en de visie. Als aanjager kan ik je ondersteunen in het veranderproces in de organisatie, klein en groot.
In deze weblog zal ik regelmatig dingen met je delen over inclusief ondernemerschap, de ontwikkelingen in de maatschappij, en zal ik inspiratie met je delen. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen schrijf je dan in voor toekomstige weblogs en nieuwsbrieven via de knop in de rechterkolom.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Uw reactie

* Verplichte velden. E-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. aan het laden

"If you're always trying to be normal you'll never know how amazing you can be"

- Maya Angelou -